Blå sommerkjoler og den gyldne time

De 7 lykkeligste ting ved denne sommer

I dag er første hverdag efter ferien. Den lille er sendt afsted til 2. klasse. Den store går i gang med gymnasiet i morgen. Og jeg selv er tilbage ved tastaturet. Det er ok. Det blev en god sommer. En af de bedste. Et langt ophold i sommerhus har givet oplevelser og vitaminer, som jeg kan trække på helt ind i vinteren. Her er de 7 herligste ting, som sommeren forkælede mig med. Meget af det er vaner og handlinger, som jeg vil forsøge at holde fast i, nu hvor hamsterhjulet lurer forude. 

 

1. Ingenting-tiden

Det tager altid nogle dage for mig at slippe hverdagens travlhed og tempo. Men lige så stille indfandt roen sig. Altså så meget ro som man nu kan få med en 8-årig purk af den særdeles foretagsomme slags om bord. Hans mission er at holde hele familen godt og grundigt i ørene. Det er han god til. Så roen blev ikke en stille ro. Det blev mere den slags ro, som får en til at lave nyttesløse ting helt uden formål. Men af største vigtighed. Så som at lave stentårne, glo på himmel og beundre natsværmerens vinger.

2. Øjeblikke med to helt forskellige børneliv

Han er 8, og hun er 16. De er to forskellige steder i deres børneliv. Han er midt i det hele – fuld af ballade, fantasi og leg. Hun er på vej væk fra barndommen. Forskrækkende endeliggyldigt og helt naturligt. Legen er stilnet af. Fantasien bruges i stedet til at forestille sig selv i fremtidens livsscenarier. Usikkerhed, håb og drømme. Og så pludselige glimt af den lille pige, som bare vil putte sig ind til en. At bruge alle dage, timer og sekunder med de to er det, som giver aller mest mening. Pludselig er det jo slut. Al larmen, skænderierne og grinene vil de tage med sig et andet sted hen. Og så bliver her helt stille. Så jeg æder hvert øjeblik – og husker mig selv på at gøre det, når døre bliver smækket og der bliver plaget og skreget på alt, hvad der indeholder sukker.

3. At tage hvad der ligger øverst i skuffen

En udsøgt luksus er det at bruge så lidt tid som muligt på tøj og makeup. Min hverdag er fyldt med den slags. Og jeg elsker det. Æstetik er vidunderligt at beskæftige sig med. Men når jeg er i sommerhuset, så bruger jeg ingen makeup, og jeg klæder mig efter princippet: Hvad ligger øverst i skuffen? Denne hørbadekåbe har hængt på mig det meste af ferien. Ophøjet til kimono*, kjole, morgenhygge-tøj og smidt over badedragten til og fra stranden. Helt rigtig i snittet og af kraftigt, men blødt hør. Find den her.

4. At spise i og af naturen

Efter 3 uger i sommerhuset gik det op for mig, at vi ikke havde indtaget et eneste måltid indenfor. Sommeren forkælede virkelig feriefolket i år. (Knap så god var den ved landbruget, jeg ved det.) Og mad smager bare bedre, når den spises i naturen. I haven, i skoven, på stranden. Og så er der altså få ting, som giver mig så intens en lykkefølelse som det at gå ned af stien og plukke mad ned fra buske og træer. Saftige blommer fra haven til et forladt hus (hvis jeg ikke havde plukket dem, så var de gået til som nedfaldsfrugt. Så må man godt stjæle lidt ikk´?) og mørke, syrlige brombær fra den store busk nede ved stranden. Syltet fik jeg ikke. For det hele blev spist med det samme.

Nød lidt sukkerdryssede brombær og en kop kaffe, mens jeg pakkede de nye viskestykker ud. Ja, jeg ved det – det er en action-spækket ferie, jeg har haft. Find tilsvarende viskestykker her.

Jeg holdt også ferie i København. Se lidt om det her.

5. At opdage kulturskatte og labbe inspiration i sig

Jeg dyrker det københavnske kulturliv forholdsvist aktivt. Det står lidt sløjere til med resten af Danmarks kulturskatte. Men Malergården i Grevinge har i flere år været et fast udflugtsmål for vores familie hver sommerferie. Det er et kunstnerhjem, som Swane-familien byggede i midten af 1930´erne, så de havde et udgangspunkt for deres kunstneriske virke og familieliv. Det var kvinden Agnete Swane, der tegnede huset. Hun og den kendte maler Sigurd Swane ønskede at skabe deres eget lille paradis på egne præmisser. Børnene blev hjemmeskolede og de tilstræbte at være selvforsynende. Helt i tråd med de familier, som i vores tid melder sig ud af ræset. Og så havde Swanerne en udsøgt sans for farver og indretning. Jeg elsker at gå rundt på dette sted, der på en gang virker som en tidslomme og som noget meget nutidigt.

6. En tur ned i havnen – bare det

Ægte feriestemning er jo, når det helt store eksistentielle spørgsmål bliver: Hvad skal vi spise til aften og hvor skal vi få det fra? En tur ned til havnen ved sommerhuset er pludselig det helt store highlight. Og der er også dejligt. Med fiskemand, røgeri og iskiosk. Et godt tip knytter sig lige til sidstnævnte: I iskiosken i Havnebyen på Sjællands Odde er de kugleblinde. De tror, at 1 kugle er 2 eller 3. Det er ok. Mine børn har accepteret det. Det er ikke småt og økologisk. Det er voldsomme, rå mængder af is og helt, som det skal være.

7. At slutte dagen med grill, en dukkert og virkelig snavset tøj

Den bedste aften i ferie var nok den, hvor vi ovenpå en hedebølgedag købte en billig engangsgrill og slæbte maden ned på stranden. Det blev langsomt koldere, vi skiftevis spiste og badede og spildte mad udover det hele. Der var sand i maden og strandfluer på tæppet. Og det var et par timer med den helt intense lykkefølelse, indtil solen gik ned.

Og nu er det slut. Det er minder. Og ja – jeg førte god gammeldags dagbog i ferien. Må se, om det er noget, jeg kan holde fast i. For udover at få mig til at huske de små øjeblikke, så er det mentalhygiejne af den effektive slags. Den fine notesbog finder du her.

God hverdag til alle! 🌿

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blå sommerkjoler og den gyldne time