Min hud manglede mandler

Vand der helbreder hud – 9 ting jeg lærte i Frankrig om termalsk kildevand

Hvad kan termalsk kildevand gøre for tør og kløende hud? Kan det lindre? Kan vandet redde nattesøvnen hos eksemplagede børnefamilier? De spørgsmål havde jeg med mig i kufferten, da jeg i foråret drog mod det sydfranske. Jeg var af hudplejemærket La Roche-Posay inviteret ned til byen af samme navn for se nærmere på et termalsk behandlingscenter, der årligt hjælper 8.000 mennesker med atopisk eksem, psoriasis og andre hudlidelser. Læs her, hvad jeg lærte og gerne ville have vidst, dengang vores nætter herhjemme stod på kradsen og kløen. Jeg håber, at andre med eksem og tør hud kan få glæde af det.

 Jeg var inviteret på rejsen af La Roche-Posay

Da min datter var mindre, sov vi lidt. Alt for lidt. Og nok en del mindre end en gennemsnitlig børnefamilie. For hun led af voldsom atopisk eksem. Nætterne blev brugt til kradsen og kløen sig til blods, opvågning og indsmøring – ofte med binyrebarkhormon. Da det var værst, blev hendes hud angrebet af stafylokokker. Hun voksede heldigvis fra eksemen og ind i en god soverytme.

Men jeg har stadig kæmpe medfølelse med folk, der trækkes med den slags. Store som små. Det er selvsagt en plage, at det klør på store dele af kroppen. Og når man er ældre og mere bevidst, så er det også forringende for livskvaliteten, at udseendet påvirkes af røde og tørre plamager. Så jeg blev mere end almindeligt interesseret, da jeg i foråret blev spurgt, om jeg ville til Sydfrankrig sammen med et hold andre skandinaviske journalister og lære om, hvordan vand fra særlige kilder kan lindre og helbrede eksemplaget hud.

Det prikkede til min nysgerrighed. Men var jeg også skeptisk? Jeg mener, hvor mange gange er man ikke blevet tudet ørerne fulde med, at tør og sensitiv hud ikke må udsættes for meget for vand? Og så ligefrem at bruge vand som primært behandlingsmiddel i kampen mod kløe og tørhed – det kunne man da godt studse lidt over.

Men nej, jeg var faktisk ikke så skeptisk endda, da jeg begav mig mod byen La Roche-Posay. For jeg har gennem årene brugt rigtig mange tuber af La Roche-Posays cremer både på mig selv og på min datter. Og disse cremer har været en stor hjælp mod kløe og tørhed. Deres dominerende indholdsstof er termalsk kildevand. Så jeg var ikke fremmed for tanken om, at vand – den helt særlige termalske slags – kan afhjælpe tør hud. Men jeg var undrende og nysgerrig efter at vide mere.

Se der! Hudpleje-detektiven er klar til at inspicere vandrørene.

1. Termalsk kildevand på recept

Først den helt store aha-oplevelse jeg fik i La Roche-Posay. Det gik op for mig, at det termalske kildevands helbredende virkning er så anerkendt i Frankrig, at de franske hudlæger udskriver behandling med vandet på recept. Lider du af svær eksem, kan du simpelthen få 3 ugers behandling og konsultationer hos hudlæge på et termalsk center betalt af sundhedsvæsnet. Som dansker kan du også få behandling på et termalsk center. Men du får ingen dækning til udgifterne – hverken til rejsen, ophold eller behandling.

Centeret i La Roche Posay, som du ser på billedet herunder, er et af de centre, som de franske hudlæger henviser til. Men der findes også et par andre store termalske centre, der ligeledes er specialiserede i hudtilstande.

Her ses behandlingscenteret og noget af den store park, der omkredser bygningen.

2. Klinisk badeanstalt

Skulle jeg have forvildet mig ind i drømmerier om et luksuriøst spa-ophold i det sydfranske, da invitationen til La Roche-Posay dumpede ind i min mailboks, ja, så blev fantasierne hurtigt manet til jorden. Et termalsk center er ikke en spa. Der er ikke et lydtapet af lounge-musik, diverse bekvemmelige saunaer, velduftende aromaer og forkælende liggestole. Det er et klinisk center, hvor hudlæger anviser og tilrettelægger et behandlingsforløb for patienter med sensitiv og svækket hud. Og centeret ligner derfor mere en krydsning mellem en lægeklinik og en gammeldags badeanstalt.

Det skal dog tilføjes, at der findes udmærkede spa-faciliteter i La Roche-Posay. Fordi behandlingen på det termalske center gerne varer 3 uger, så er der nemlig forskellige rekreative aktiviteter, som man kan muntre sig med, mens man opholder sig i byen. Men disse tilbud har ikke til huse i behandlingscenteret, og de har ikke noget med selve kuren at gøre.

Her sidder patienterne og venter på at komme ind til deres daglige bad i termalsk kildevand. Det kan godt være, at det ikke er spa-agtigt, men jeg synes, at stedet har sin egen enkle skønhed.

3. Mindre hormonsalve

På det termalske center i La Roche-Posay behandler man 8.000 patienter om året. Størstedelen af patienterne lider af atopisk eksem og psoriasis. Men man kan også få behandlet ardannelser og hudtilstande, som er bivirkninger fra strålebehandling eller kemobehandling. De fleste patienter anbefales et 3 ugers ophold. Og resultatet af behandlingen varierer naturligvis fra patient til patient. Men hos alle, der tager imod den anbefalede daglige behandling, kan man iagttage, at hudens tilstand bedres markant, brugen af binyrebarkhormonsalver mindskes eller ophører og tørheden forsvinder. Desværre så er det ikke sådan, at behandlingen fjerner eksem og tørhed for altid. Patienterne skal holde resultatet ved lige med cremer. Og nogle må genbehandles på centeret efter et år eller to.

4. Bad på flere måder

Vandet karbades, spules med hård stråle og forstøves blidt på patienternes hud. Disse måder hvorpå man udsætter huden for vandet, stimulerer på forskellig vis. Efterfølgende smøres der med cremer, som også indeholder termalsk kildevand.

Patienterne ligger på en plastikmadras under disse brusere og får sprøjtet vandet på hele kroppen.

5. Børnenes vandland

En tredjedel af det termalske centers patienter er børn. Og man har indrettet en særlig børneafdeling, der er lidt mindre klinisk og meget mere farverig end de voksnes behandlingsafsnit. Og så er der et særskilt hus til børnene, hvor de bl.a. undervises i at smøre sig korrekt ind. De små patienters behandling foregår sådan, at barnet om morgenen kommer i et termalsk karbad, så bruses kildevandet på hele kroppen og derefter indsmøres barnet i cremer tilsat termalsk kildevand. En del af behandlingen kan også være at få lagt klude gennemvædet med kildevand på de eksemplagede områder.

6. Undergrundens fingeraftryk

Det centrale spørgmål er selvfølgelig, hvorfor det termalske kildevand har en helbredende virkning på hud. For at komme nærmere et svar, så lad os lige runde, hvilken proces vandet gennemgår, før det bruges til behandling. Termalsk kildevand er regnvand, som gennem sin langsomme rejse ned til undergrunden og op igen til kildefremspringet passerer mineraler og sporstoffer, som smitter af på vandet.

Få her de 10 bedste råd til pleje af tør og kløende hud

Fordi jordbundsforhold jo er forskellige fra sted til sted, så får kildevandet også en forskellig sammensætning. Og netop det kildevand, som findes i La Roche-Posay er kendetegnet ved en særlig sammensætning af selen, silica og calcium. Og den sammensætning har altså har vist sig at have en god effekt på hud. De nævnte mineraler findes i al kildevand. Så det er det særlige blandingsforhold, der giver vandet dets helbredende virkning. Men ser man på mineralerne hver især, så er selen kendetegnet ved at have en anti-oxiderende virkning, silica virker helende og berolignede, og calcium har ligeledes genopbyggenede egenskaber.

Ved disse stationer forstøves det termalske kildevand blidt på ansigtet. Vandet er ikke opvarmet, da damp kun gør kløen værre.

7. Ud i lyset

Jeg lærte også, at vandet, der bruges til behandling, ser dagens lys for første gang i ca. 50 år lige i det sekund, hvor det sprøjtes på patientens hud. Vandet tappes nemlig i et lukket system og føres gennem store rør fra kilden hen til behandlingscenteret. På den måde undgår man, at de gavnlige indholdsstoffer går tabt.

8. Styrket selvværd

At lide af eksem er en plagsom ting. Og det er ikke kun, fordi huden klør og er irriteret. Mange af de patienter der kommer til La Roche-Posay, trækkes også med lavt selvværd, fordi deres eksem har bredt sig til f.eks. ansigtet eller andre synlige steder. Og det påvirker livskvaliteten. Derfor er der også makeupartister tilknyttet stedet, som tilbyder makeovers og kurser i, hvordan patienterne kan camouflere eksemen og de rødmende områder med produkter, der samtidig plejer og lindrer. Den ledende makeupartist viste os sammen med en patient, hvordan man dækker rødmen på en naturlig måde. Og vi kunne også se meget rørende før/efter-billeder af mennesker, som tydeligt fik smilet og gnisten tilbage i øjnene, når de så, hvad den rigtige makeup kunne gøre for deres udseende.

9. Hestens kur

Det er ikke er en ny opdagelse, at termalsk kildevand har en gavnlig virkning på hudsygdomme. Det første skriftlige notat om virkningen er fra det 14. århundrede, hvor en hærfører beskriver, hvordan hans hest, der havde lidt af et udslet, efter at have badet i vandet fra kilden i La Roche-Posay, var blevet kureret. 

Du kan læse mere om det termalske behandlingscenter i La Roche-Posay her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min hud manglede mandler