Sommerkonkurrence: Vind picnictasken der har plads til hele dit køkken - næsten!

Guide til en lille snydeferie i Malmø

Når jeg har brug for at få stillet den værste rejsesult i en ruf, så er Malmø min redning. Jeg synes altid, at denne Sveriges tredjestørste by, er klar til at diske op med en hyggelig dag, der har et drys af rejseeventyr over sig. Malmø er perfekt, hvis der egentlig ikke står ferie på kalenderen. Eller når jeg vil putte en impulsiv dagstur med børnene ind i mine ferieplaner.

Afsted fra København ved 9-tiden, og kl. ca. 10 er du i udlandet. For en flad 100 kroneseddel eller mindre. Retur efter en god middag. Skånes hovedstad har meget godt at byde på og fungerer virkelig godt som mål for en miniature storbyferie. Både sommer og vinter, synes jeg. Imponerende mange lækre frokost- og kaffesteder, byens størrelse taget i betragtning. Fine vintageshops med ikke-opkørte priser. Der er Malmø Opera og Musikteater, Victoria Teateret,  små brostensbelagte gader med pastelfarvede huse og en overraskende høj koncentration af butikker med boligtilbehør.

Her kommer en håndfuld af de steder, jeg gerne vil indenom, når jeg ser mit snit til at smutte en dag til Malmø.

Fika forever

Hvis der er noget, svenskerne har forstået, så er det vigtigheden af en rigelig forsyning af god kaffe og kage henover hele dagen. Fornuftigt. Og indtages koffein og kalorier på MJ Hotel, så har du samtidig fornøjelsen af at nyde den helt enestående atrium-gård, der er overdækket, men med frit udsyn til himlen blå. Her er både restaurant og café – og morgenmad til hotellets gæster. Og det er næsten som om man er blevet sat på scenen i balletten Napoli, når man sidder der. Stor anbefaling herfra.

Kanelbullar & Croissant

Næste fika-stop kunne være kvarteret bag Lilla Torg – omkring Engelsbrektsgatan. Der er mindre tryk på end på selve torvet og hovedgaden. Og især her om sommeren, hvor de små fine kaffesteder har udendørsservering, er der virkelig hyggeligt. Kanelbullar eller croissants og cappuccino er en direkte sluse til himmelen efter min – og også den store datters mening.

Hattedamernes paradis

Men den absolutte dødssynd ville være at forlade Malmø uden at have besøgt det gamle hæderkronnede konditori Hollandia på Södra Förstadsgatan. Konditoriet har ligger der siden 1903 og er dermed Malmøs ældste. I 1950’erne blev det indrettet fint og fornemt med pariserborde, tunge gardiner og glasmosaikker. Og ikke ret meget er ændret siden. Der er genopfyldning af kaffe efter første kop. Pæne damer med hat, som passiarer, voluminøse og velsmagende flødeskumskager på snorlige rækker, og det er her du ved fastelavnstid, får semlor på ægte vis. Hos Hollandia er man ikke fulgt med tiden. Det er stedets store charme.

Tosca og allsång

Jeg har også brugt kulturlivet i Malmø et par gange. Og da spenderede jeg godt nok også en overnatning, så jeg undgik at rasle hjem over Øresund ved midnatstid. Et af stederne jeg har testet med stor succes, er Malmø Operaen.

Den overses vist af mange københavnere, men der er altid alsidige og gode vitaminer på programmet. Næste sæson er ingen undtagelse. Skønheden og Uhyret, Tosca (min favorit) og Mozarts Requiem. Jeg påtænker, at springe på ihvertfald en af dem.

Og så er der Victoria Teatret – ikke langt fra førnævnte konditori. Bag den smukke art deco facade, der er så indbydende, at den er lige til at bide i, afholdes der koncerter indenfor enhver genre – jazz, klassisk, argentinsk folklore og allsång – den dybt svenske fællessang, som blev indført i begyndelsen af 1900-tallet for gennem sang at skabe fællesskab mellem svenskere. Noget man måske kunne overveje at tage op visse steder i København. Bare en tanke.

Bare slentre

Noget jeg ynder at gøre, når jeg er i Malmø, ja, egentlig i en hvilken som helst by, er at slentre. Elsker at slentre. Uden mål og med. På eventyr og klar til at fare lidt vild. Der er meget smukt at kigge på i Malmø. Nuvel 1960’er byggerierne har de en del af derovre, og de er ikke udpræget pittoreske. Men i bykernen findes de små gader og stræder med gamle huse og originale lygtepæle. Der er lige tilpas nok at se på til en dags slentretur.

Vintage til venlige priser

De sidste par gange jeg har været i Malmø har jeg planlagt vintage shopping hjemmefra. Og jeg har fundet et par steder, som varmt kan anbefales. De er billige og velassorterede. Den ene er Pop Boutique, som ligger inde i centrum på Davidshallsgatan 9. Her finder du 1970’er kjoler og fine skjortebluser både i pasteller og med knald på farverne. Og så er der den virkelig store Beyond Retro, som er en del af en engelsk kæde, der også har butikker i London, Brighton og Bristol. Den ligger et stykke udenfor centrum. Jeg har gået ud til den de par gange, jeg har handlet der. Men det vil helt klart være en god ide at tage bus eller bil for at spare tid. Der er SÅ meget godt. Og priserne er rare i sammenligning med de københavnske vintage pusheres.

Gør et kup til boligen

Jo vist, er Malmø Sveriges tredje største by og en anelse større end Aarhus. Alligevel synes jeg altså, det er imponerende, hvor mange forretninger med boligtilbehør der er samlet i bykernen. Af den lækre slags vel at mærke. Jeg vil fremhæve tre af dem. Det er mine favoritter og faste stationer på enhver Malmø-tur. Den ene er afdelingen af kæden Granit, hvor det altid lader sig gøre at finde pæne opbevaringsløsninger og dimser til køkkenregionen. Til gode priser. Og så er der Åhlens boligafdeling, som er en fornuftig leverandør af alt fra puder over keramik til pæne voksduge og metervarer. Men for mit vedkommende er trækplasteret over dem alle er AB Småland.

Det er både en cafe, en tøjbutik og en interieur-forretning med nyt og vintage. Så smukt kurateret, at jeg på stedet får lyst til at flytte ind. Det blødeste bomuldssengetøj i smukt afstemte farver, fine antikke møbler blandet med brocante og planter. Butikken er i to etager. Og det er virkelig svært at få mig ud derfra.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerkonkurrence: Vind picnictasken der har plads til hele dit køkken - næsten!