Make my Heyday holder fødselsdag og flyttedag

5 bøger til min sommerferie

Jeg har en plan for min sommerferie. Og i år indbefatter den ikke en udenlandsrejse. Ingen overfyldte pools, ingen venten i lufthavne, ingen jetlag. Jeg bliver hjemme, hvor jeg vil prøve at finde den der berygtede langsommelighed og stilhed frem. Og nærværet. Min ferieplan indbefatter et minimum af skærmforbrug. Og direktivet går lige så meget ud til mig selv som til børnene. Men jeg er også realist. Og jeg vil ikke lade bloggen her helt i stikken. Men jeg har tænkt mig, at der skal lægges en ret stram plan for, hvornår jeg og resten af familien må være online. Og så vil jeg læse de bøger, som i hverdagene har det med at tage så lang tid at få gjort færdige, at jeg har glemt begyndelsen, når jeg kommer til slutningen. Jeg vil konsummere den ene gode titel efter den anden. Lade mig fænge, rive med. Jeg vil have følelsen af forladthed og tomhed, når en god bog er læst til ende og jeg bare vil have mere.

Her er de 5 bøger, som står øverst på sommerferiens læseliste. 4 velskrevne romaner og 1 flot bog med kageopskrifter, for sommerferien er altid et godt tidspunkt til at udvide sit repertoire af søde sager.

 

1. Den selvbiografiske

Knud Romer – Kort over Paradis

Jeg blev stor fan af Knud Romer, da han i 2006 udkom med “Den som blinker er bange for døden”, der gav ham De Gyldne Laurbær som den første debutant nogensinde. Og det har undret mig, at man ikke har hørt mere til hans forfatterskab de seneste 12 år. Men nu er han tilbage med “Kort over paradis”, der tager os ind det totale illusionsbrud fra barndomslandet på Falster til 90ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain.
Vi møder bandeordenes mester. Det parisiske kloaksystem. Hemmelige biblioteker – og Knuds magiske, amerikanske ven, der vokser op på fronten af den kolde krig i Mellemøsten som søn af en CIA spion. Ingen når hjem. Se mere her.

 

2. Den livskloge

Lisa Halliday – Asymmetri

En debutroman som virkelig har fået anmelderne til at kaste om sig med superlativerne. Den skal prøves. Romanen krydser 3 menneskers livsbaner. Mary-Alice Dodge som indleder et forhold til en meget ældre mand i New York. Hun er redaktionsassistent på et stort Manhattan-forlag, han er en verdensberømt forfatter. Der er Amar Ala Jaafari som bliver tilbageholdt og gransket af politiet i Heathrow. Han er amerikaner og økonom, men har irakisk baggrund. Og så er der Nobelpristageren Ezra Blazer, der deltager i et populært radioprogram i London, hvor han vender plader og fortæller løst og fast om sit liv.

Og hvad er så forbindelsen mellem disse tre mennesker? Romanen vikler skæbner og fortællinger sammen på nye og øjenåbnende måder. Lisa Halliday beskriver, hvordan asymmetri trives og vokser sig uovervindelig, når tingene er skævt fordelt mellem gammel og ung, mellem held og talent, mellem det politiske og det personlige og mellem Vestens overflade og Mellemøstens kaos. Se mere her.

 

3. Den klassiske

Karen Blixen – Gengældelsens veje

Hos Gyldendal genudgiver man denne sommer Karen Blixens bøger i smukke paperbackudgaver. Og jeg skal først og fremmest have fat i Gengældelsens veje, som jeg aldrig har fået læst, men som jeg har fået anbefalet 100 gange.

Den foregår i 1800-tallet. Her møder vi den unge pige Lucan, som af nød har taget plads som guvernante i huset hos en rig forretningsmand. Men da Lucan opdager, at hendes herremand planlægger at holde hende som elskerinde i sit hus, flygter hun i ly af natten. Skæbnen fører hende sammen med ungdomsveninden Zosine, som også er på flugt, og da en ældre skotsk præst tilbyder de unge, smukke og dydige piger husly på sin ejendom i Frankrig, takker de straks ja. Men det viser sig meget snart, at det ikke er en helt almindelig præstegerning, deres velynder og beskytter udøver. Se mere her.

4. Den søde

 Torben Bang – Cakenhagen

Jeg bager ikke ret ofte. Faktisk meget sjældent. Og slet ikke i hverdagene. Men når jeg er kommet grundigt ind i ferierytmen, så får jeg altid lyst til at eksperimentere og lave nyt i køkkenet. Og denne coffee table bog fra Tivolis konditori Cakenhagen er så gennemført lækker. Den skal hjælpe mig til selv at få fremstillet den legendariske Tivoli-kage, der blev lavet første gang i 1934. Med mørdej, marengs, æblekompot og hele baduljen. I bogen viser chefkonditor Torben Bang, hvordan man giver konditortraditionerne et moderne twist. Bogen byder på opskrifter på tærter, mousse-kager, småkager, macarons, flødeboller, bagværk, konfekt og chokolade. Og både den trænede kagebager og novicen kan være med. Se mere her.

 

5. Den filosofiske

 Anders Dræby – Livskunsten

Ferietid er dasetid. Men det er også tænketid. Og en filosofisk bog er god til at lede tankerne ad nye veje. Livskunsten tager afsæt i den længsel, vi alle mærker. Længslen efter et liv med mere plads til at være det menneske, vi gerne vil være. Og den griber tilbage til oldtidens græske, kinesiske og indiske filosoffer, der var optaget af, hvad det gode liv er. Filosofien har i årtusinder indeholdt et tidløst budskab om, at vi kan vælge at leve i bedre overensstemmelse med vores menneskelige værdier.

 Vi må konfrontere os selv med døden, ransage vores egne hjerter og træde ud af flokken, lære at acceptere os selv og finde vores kald i livet.

 Forfatteren Anders Dræby har en ph.d. i eksistentiel terapi, er cand. mag. i idehistorie og filosofi samt Master i humanistisk sundhedsvidenskab. Se mere her.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Make my Heyday holder fødselsdag og flyttedag