Heyday Heroes i maj

Mit hjem var et slot – et øjeblik

Tænk sig at få lov til at bo på et slot i Frankrig. Nå ja, så bare for et par dage. Men alligevel. Vågne op i en kæmpe seng, bag meter tykke, kolde stenmure, slå træskodderne fra små skæve vinduer og kigge ud på en solbeskinnet, tågebelagt slotsgård og uendelige, grønne bakker og dale. Hoppe ned af en bred hvidkalket vindeltrappe og lige ud i det franske landadelliv. Det fik jeg faktisk lov til for nylig. Og på skalaen for hvor adelig og udvalgt jeg følte mig lige dér, var jeg tæt på en 10’er (ligger ellers omkring en 1-2 stykker på en god dag – lidt dronning er man vel altid). Se det var et ægte eventyr.

[Reklame/presserejse. Produkter modtaget som presseeksemplarer]

En vandet affære

Min lille slotseskapade skyldes, at jeg havde været så heldig at blive inviteret ned til det syd-vestlige Frankrig – nærmere bestemt til den lille by La Roche-Posay – for at få grundig viden om, hvad det lokale termalske kildevand gør af godt for sensitiv og eksemplaget hud. Folk valfarter nemlig til området for at blive behandlet for f.eks. atopisk eksem og psoriasis. Klinger bynavnet bekendt, så har det nok at gøre med dine besøg på de danske apoteker, hvor hudplejeprodukter med det helsebringende vand fra La Roche-Posay forhandles. Alle de spændende informationer jeg fik suget til mig under mit besøg i den termalske vandby fortjener deres eget dybdegående indlæg her på bloggen. Så mere om det på et senere tidspunkt. (Indtil da kan du læse en smule om hudplejeprodukter med termalsk vand her). Det er selve opholdet, jeg vil stille skarpt på i dag. Som ydmygt ly for natten havde man nemlig valgt intet mindre end et fransk middelalderslot. Og hvilket sted!

Lidt dronning er man vel altid

Château de Touffou hedder slottet. Det ligger en halv times kørsel fra La Roche-Posay, i byen Bonnes. Og zoomer du længere ud på landkortet, vil du se, at du befinder dig i departementet Vienne, kendt netop for sine mange slotte og også for usandsynlig lækker gedeost – den franske chèvre.

Nu tænker du måske, at det er lidt unødvendig viden, at nogen har overnattet på et slot i Frankrig, som de syntes var fint. Hvad skal du bruge det til? Og da Château de Touffou oven i købet ikke lejes ud til turister, er det lidt som at blive viftet om næsen med en kage, man ikke kan komme til at spise. Sandt nok. Jeg kan heller ikke selv komme til at dvæle mere ved dejlighederne, end det to dages ophold tillod. Men rejsen har inspireret mig til at kigge nærmere på de mange slotte i området, som rent faktisk lejes ud på ugebasis. Er man et par familier eller tre, der går sammen om sådan et chateau, så kan man godt komme til at udleve sin adelighed og holde ferie i historiske omgivelser i en uge for omkring 7-9.000 kr. pr. familie. Så altså hermed lidt input til ferieplanlægningen, hvis turen går til Frankrig. Og skulle et familiemedlem lide af atopisk eksem, psoriasis eller rosacea, ja så er det bare med at køre ind til La Roche-Posay og blive behandlet med det termalske vand.

Det skal lige tilføjes, at nok kan man ikke sådan lige komme til at overnatte på Touffou, men haven og dele af slottet er åbent for besøgene flere gange om ugen i sommerperioden. Se mere her.

1. Bluse der er smuk både til jeans og fest Gustav
2. Cremefarvede, højtaljede bukser H&M
3. Hvide sneakers Deichmann

Hipt i middelalderen

Château de Touffou blev bygget i flere etaper og henover flere århundreder. Den ældste del af slottet kan dateres helt tilbage til det 12. århundrede. Men hovedparten er bygget i begyndelsen af 1400-tallet. Så det var en af de ældre “hytter” i det syd-vestlige Frankrig, vi fik lov til at sove i. Og for lige at dvæle lidt ved de to byggetidspunkter, så var det sjovt at se forskellen på, hvad der var smart, når man skulle have sig et slot i middelalderen kontra det, der var trendy indenfor den slags entreprise i renæssancen. I middelalderen byggede man nemlig primært slotte for at forsvare sig mod fjenden – deraf vindelbroerne og de høje tårne, hvorfra man kunne spejde efter banditterne. I renæssancen var det mere feinschmeckeriet, der var i højsædet. The good life. Slotte blev primært bygget, så adelige havde smukke, fashionable omgivelser at opholde sig i.

1. Top med guldmønster Gustav
2. Nederdel fra Magasin sidste år
3. Ballerinasko Marc Jacobs – også uaktuel sæson

Bemærkelsesværdig have

Den forskel viser sig tydeligt på Château de Touffou. Der er middelalderens udkigstårne og broen, som i sin tid kunne trækkes op, når fjenden nærmede sig. Og der er den smukke renæssance-have, som slotsfar- og mor kunne trippe rundt i og nyde lavendelduften. Og sammenlagt er det hele bare indbegrebet af historisk skønhed og pragt. Slottet blev da også i 1923 anerkendt som et historisk monument, og i 2004 blev stedets haver klassificeret som det, der kaldes “Jardins remarquables” (bemærkelsesværdige haver) af det franske kulturministerium.

Fashionable ejere

Château de Touffou har været i privat eje altid. Forskellige velstående familier har rådet over ejendommen gennem tiden, og i 1966 blev herlighederne solgt til den nuværende ejer, Ogilvy-familen. Skotten David Ogilvy, også kendt som “the farther of advertising”, det er altså ham, som skabte det succesfulde verdensomspændende reklamebureau af samme navn, har i nyere tid gjort et stor arbejde for at renovere stedet. Hans enke bor stadig i slottets renæssancefløj. Det var middelalderfløjen, som jeg fik æren af at overnatte i. Den lejes ellers ud til få mulitnationale virksomheders kursusforløb og seminarer. Og ak ja, Make my Heyday er jo helt sikkert et verdensfirma om et lille øjeblik. Men jeg skal nok kigge langt efter at komme i den liga, trods alt. Uanset – slotsopholdet er oplevet, og det er klistret fint ind i min mentale scrapbog over enestående rejser.

1. Top med guldmønster  Gustav
2. Nederdel fra Magasin sidste år
3. Ballerinasko Marc Jacobs – også uaktuel sæson

Vil du også bo på château?

Der er som sagt et væld af slotte i det centrale og syd-vestlige Frankrig. Mange af dem kan lejes på ugebasis. Priserne varierer meget, men ligger generelt i den pebrede ende. Det skyldes naturligvis, at det er kæmpe ejendomme typisk med 15-20 sovepladser. Men med overnatningspriser mellem 1.000 og 6.000 kr. vil det nok hænge sammen for de fleste feriebudgetter, hvis man tager 2-4 familier afsted.

Pomp og pragt i Loire-dalen. 600 m2 og plads til 16 personer. Fra 5.832 kr. pr. nat. Se mere her.

Lejlighed i Château d’Avaray. Er 104 m2 stor og rummer 6 personer. Fra 1.104 kr. pr. nat. Se mere her

Slot fra det 18. årh. Ca. 65 km fra Toulouse. 1.000 m2 med plads til 16 personer. Fra 4.449 kr. pr. nat. Se mere her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Heyday Heroes i maj