5 grunde til at spaferie på Villa Strandvägen er min bedste vinterkur

Sådan behandler du tør og kløende hud: De 10 bedste råd jeg har fået

1

Kender du det? Det støver – på huden! For mig er det værst om vinteren. Men problemet med tør hud er der hele året. Og på hele kroppen. Og når det er slemt, så klør det! Som barn havde jeg børneeksem (også kaldet atopisk dermatitis). Det er jeg vokset fra. Nu er det “bare” tør hud. Men desværre har jeg givet eksemen videre til min datter.  Så jeg har prøvet mange forskellige cremer på hende. Og jeg har søgt og fået så meget information gennem tiden, at jeg gerne vil give det bedste videre her.

Strides du som mig med tør hud – og måske også atopisk eksem – så læs med her, og få de bedste råd, som jeg har samlet op fra dermatologer og hudplejeeksperter. Og få også mine tips til kropscremer, der holder, hvad de lover.

I BADET

1. Undgå varme bade

Det er skønt at stå under en varm bruser. Men det udtørrer og får sensitiv hud til at klø. I stedet skal du vende dig til at bruge vand, som lige er en snert koldere, end hvad du umiddelbart synes, er rart. En 32-35 gr. er den optimale temperatur.

 

2. Hop hurtigt ud af bruseren

Hudlæger anbefaler, at vi med tør hud tager korte bade. Ikke noget med at stå og falde i staver under bruseren. Vask dig, skyld af, og så er det ud! For vandet udtørrer huden. Og det er jo det, vi gerne vil undgå. Til gengæld er det fint at gå i bad hver dag. Bare du altså ikke hænger fast derude i brusenichen.

 

3. Sluk for vandet

Fordi du skal minimere den tid, hvor huden er i kontakt med vand, er det en god ide at slukke for bruseren, mens du sæber dig ind. Hav kun vandet tændt, når du skyller dig.

 

4. Ingen damp

Man hører ofte, at damp er godt for huden. Og kosmetologer bruger jo ofte damp i deres ansigtsbehandlinger. Men har du tør og sensitiv hud, skal du holde dig fra dampen. Den vil kun få din hud til at blive varm og irriteret.

 

5. Ikke frotére

Når du så er færdig i badet, skal du ikke gribe håndklædet og give dig til at frotére løs på din sensitive hud. Det vil bare irritere den. Dup dig tør i stedet.

 

EFTER BADET

6. Smør med det samme

Dette har du sikkert hørt til hudløshed (ja, undskyld!). Lad der ikke gå flere minutter, før du smører dig ind efter badet. Smør med god body lotion, så snart du har duppet dig med håndklædet. På hele kroppen! Når huden stadig er varm og fugtig efter badet, så absorberer den nemlig lettere cremen.

 

7. Ikke meget, men ofte

Man kunne måske tro, at der skal et ordentlig lag creme på en tørstende hud. Men sensitiv hud bliver bare mere irriteret, hvis den ikke kan ånde. Og det kan den ikke, når du smører et tykt, klæbende lag på. Så gå i stedet efter devisen lidt, men ofte.

 

8. Er der gået hul?

Hvis du har eksem, allergi eller meget tør hud, kan der let opstå små sår. Og de skal ikke smøres med almindelig creme. Brug i stedet en creme, der er særligt udviklet til at reparere og hele huden. Zinksulfat- og sukralfat-holdige cremer er gode til dette formål.

 

NÅR DET KLØR

9. Brug sten

Du skal holde dig fra at kradse på huden, når det klør. Jeg ved, at det kan være svært. Men din kradsen vil skabe ridser i huden, og i disse ridser opsamles der bakterier. Dermed opstår der endnu mere inflammation, mere udslet og en ond cirkel begynder.

En god måde at få stillet klø-trangen på uden at beskadige huden, er at bruge en rund, helt glat sten. Køl stenen ned i fryseren i et stykke tid. Og lad den så glide let henover den irriterede hud. Det dulmer. Sørg i øvrigt for at holde neglene helt korte, så de ikke kan kradse huden i stykker. Og sov med lette bomuldshandsker på, så du ikke kradser og beskadiger huden i søvne.

 

10. Spray med termalsk kildevand

I Frankring kan man få ophold på termalske kursteder på recept, hvis man har eksem. Det er fordi forskning har vist, at kildevandets særlige mineralsammensætning har en meget gavnlig effekt på syg hud. De danske hudlæger kan desværre ikke udskrive recepter på kurophold. Bare de kunne! Men du kan selv efterligne lidt af behandlingen. Brug en spray med termalsk kildevand (klik her for at se den) og væd et stykke køkkenrulle godt med vandet. Placer det som en kompressor på de steder, der klør. Det har en umiddelbar kløestillende og kølende effekt.

 

 

DEM JEG VED VIRKER

 

 

1. La Roche-Posay, Lipikar Balm AP – 400 ml. 235 kr.

Her er en rigtig god ven om vinteren. Den genopretter hudens fugtbalance og stabiliserer hudbarrieren. Og så skal den også have point for, at den trænger så hurtigt ind. Den fedter og klistrer ikke, og alligevel giver den en effektiv fugtmætning af huden. En creme der er lige så god til almindelig tør hud som til hud med atopisk eksem.

2. Faaborg Pharma, Helo Creme – 400 ml. 139, 95 kr.

Helo cremen har et fedtindhold på hele 48%. Og så skulle man umiddelbart tro, at det er noget fedtet stads, som klistrer til tøjet. Men cremen er formuleret, så den trænger hurtigt ind, og efter bare et par minutter mærker jeg overhovedet ikke noget fedteri. Den er god som beskyttelse mod vind og vejr. Og så er den uden parfume, parabener og farvestoffer. Har man atopisk eksem og er i behandling med hormoncreme, så er denne bodylotion et godt supplement til den daglige pleje.

3. Grøn Balance, Body Lotion – 300 ml. 12 kr.

Ofte koster det en del at vælge naturlig, bæredygtig hudpleje. Men ikke altid. Og når man er en større familie, hvor alle har brug for en god creme, så forsvinder sådan en tube altså hurtigt. Derfor plejer jeg altid at have en bodylotion fra Grøn Balance stående til fri afbenyttelse. Den virker glimrende, når det drejer sig om effektivt at fugte og pleje almindelig tør hud. Den er godkendt af Astma-Allergi Danmark, er Svanemærket og uden parfume og farvestoffer. Og så er prisen så lækker. Desuden har Forbrugerrådet Tænk Kemi beskrevet cremen som “et godt køb” (se mere her).

4. Grøn Balance, Shower Gel – 14,50 kr.

Og mens jeg er ved Grøn Balance – deres Shower Gel er også rigtig god. Den tørre og eksemplagede hud er glad for at blive vasket med den parfumefri og helt skånsomme gel, der ikke udtørrer yderligere. Alle Grøn Balances produkter fås Meny og hos Spar-købmændene.

5. Avène Cicalfate Cream – 40 ml. 99,50 kr.

Når huden virkelig driller og måske også er beskadiget, så er denne creme som sendt fra himmelen. Apoteket kalder den en “reparationscreme“. Og med god grund. Den er perfekt til de tørre pletter og til rifter og små sår. Indholdet af bl.a. zinksulfat og kobbersulfat virker hæmmende på bakterier, og sukralfat virker helende og mindsker ardannelse. Perfekt at have med i tasken som en SOS-creme.

6. Avène Xeracalm A.D. Cream – 200 ml. 169, 50 kr.

En sand vinder til kløende, tør hud. Den indeholder det eftertragtede termalske kildevand fra Avène. Franske hudlæger udskriver recepter på kurbehandling med dette kildevand. Det er det patenterede aktivstof I-modulia udvundet af mikrofloraen Aqua. Dolomiae, som kun findes i Avènes kildevand, der dæmper kløen. Stoffet mindsker også rødme og ødemer og så modvirker det bakterieinfektion ved at stimulere hudens immunforsvar. God til at genopbygge tør og atopisk hud. Virker beroligende og irritationsdæmpende og er en fantastisk creme at bruge til den daglige pleje.

7. A-Derma, Exomega Control balm – 200 ml. 259,50 kr.

Jeg ledte længe efter en creme, som kunne berolige min datters eksemplagede hud. Og det her var cremen, som virkede hver gang. Exomega-cremerne fås i 3 konsistenser – en let, en mellem og en meget rig. Jeg har prøvet dem alle, og den lette er god om sommeren, når huden ikke er så tør. Den fyldige creme er god til forår og efterår. Og om vinteren er det balmen – den rige og ekstra nærende – som klarer ærterne. Og det gør den! Den har redet mange nætters søvn hjem. Den virksomme ingrediens – det som gør denne creme så effektiv – er den 100% naturlige Rhealba Havrekim ekstrakt, som er dyrket efter økologiske landbrugsstandarder. Den dæmper og beroliger øjeblikkeligt.

 

De viste produkter har jeg modtaget som testeksemplarer. Men det er vigtigt for mig at understrege, at jeg gennem årene har købt mange tuber af cremerne – fordi de virker på tør hud. 

Følg Make my Heyday på Bloglovin’

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 grunde til at spaferie på Villa Strandvägen er min bedste vinterkur