Morgenkaffe i kulden

5 grunde til at spaferie på Villa Strandvägen er min bedste vinterkur

Processed with VSCO with f2 preset

Lad det være sagt med det samme. Jeg er ikke fjollet med januar, februar og marts for den sags skyld. Den aversion deler jeg vel med de fleste. Min udlængsel er stor i de måneder. Og lange ferier til varmere himmelstrøg er naturligvis en effektiv løsning. Men mindre ture knap så langt væk kan også gøre det.

De seneste år har jeg opdaget, hvor meget et par dages spaferie i Sydsverige kan gøre for –  ja, det hele. Mit humør, min energi, gløden i kinderne og poserne under øjnene. Det er en mindre transformation, siger jeg dig! Et af mine yndlingssteder er Ystad Saltsjøbad. Det sted står for essensen af, hvad svenskerne kan bedrive, når det kommer til spa-hoteller. Og indenfor den kategori kan vores kære naboer altså noget helt særligt, så det siger en del. Det er gennemført luksus. Og det virker på mit vinter-syndrom hver gang. Derfor er jeg gået hen og blevet en trofast kunde. (Og nej, dette er ikke et betalt indlæg.)

Men nu er jeg gået hen og blevet forvirret. For folkene bag Saltsjøbadet har åbnet et mindre søsterhotel i baghaven så at sige. Villa Strandvägen hedder stedet. Det er blevet nomineret til Årets “Värt en resa” i White Guide Sverige. Det er velfortjent. Jeg besøgte villaen i begyndelsen af december, og det var så enestående, at jeg straks efter hjemkomsten måtte undersøge, hvad det koster at leje sig ind på månedbasis. Og det skal jeg så ikke! Måske i et andet og mere velhavende liv. Men jeg var helt klar til at blive adopteret og flytte ind! Kan det ikke blive sådan, så er det også ok med et weekendophold i ny og næ. Jeg er i hvertfald kommet i et dilemma, hvor jeg tror, at Villaen kommer til at vinde over Ystad Saltsjöbad, når det gælder spaferie.

Og hvad er det så, der gør, at jeg er blevet så forelsket i Villa Stranvägen?

De 5 grund til at Villa Strandvägen reder min vinter:

1. Du får klassisk badehotel-stemning

Villaen er indbegrebet af svensk idyl. Jeg følte mig hensat til Astrid Linsgrens Madicken-historier, som de udspiller sig i den fornemme villa på Junibakken. Villa Strandvägen blev bygget i 1899, tegnet af den danske arkitekt Peter Boisen, som boede i Ystad. Han er manden bag mange af byens prominente bygninger og villaer bl.a. Ystad Teater. Villaen er for nyligt blevet gennemgribende restaureret, men er stadig klassisk og typisk svensk. Og der er kun 7 værelser og plads til 14 gæster. Det giver en autentisk badehotel-stemning fra en svunden tid.

2. Det er som at komme hjem til nogen privat. Nogen som er meget indretningsbevidste

Da jeg tjekkede ind i villaen, fik jeg med det samme en følelse af at være kommet hjem til en (meget tjekket og lidt ekstravagant) tante eller moster. Folkene bag Villa Strändvagen har formået at skabe en hjemlig atmosfære, der dog aldrig kammer over og bliver for privat. Det er intet kig til vasketøj og indkøb. Det er en krydsning mellem et boutiquehotel og et badepensionat. Restaurantens reoler med nøje udvalgte pyntegenstande, de bløde, vamsede sofaer foran pejsen i det lille bibliotek og det store terrasseområde med små hyggelige kroge for to, som vil drikke en kaffe og nyde havluften. Alt er med til at frembringe den ægte pensionatstemning de lux.

3. Du får mad i gourmet-klassen

Det var ikke kun nostalgi og pensionatstemning, som fik mig til at falde så grundigt for Villa Strandvägen. Maden er et kapitel for sig. Og for de lokale ystadgensere (eller hvad de hedder) er villaens restaurant allerede et år efter åbningen blevet et foretrukket sted at spise, når noget skal fejres og det skal være ekstra lækkert. Der er langt fra ældre badehotellers stegte rødspætter med pommesfrttes til det køkken, som villaen bedriver. Til den overnatningspakke jeg købte, hørte en gourmetmenu med 5 retter. Og det var en hel musikalsk oplevelse – som en symfoni! Små bitte appetitvækkere var forspillet (som kom før de 5 retter). Derefter blev den ene udsøgte kreation efter den anden serveret af henholdsvis tjeneren og kokken selv. Østers, and, svampe, delikat is. Maden tilberedes inde i selve restauranten (dagligstuen), hvor køkkenet ligger som en åben ø midt i det hele. Og da der samtidig kun er ca. 6-7 borde, opstår der en intim stemning. Vi fik et sjovt indblik i, hvordan gourmetkokke arbejder. Jeg tror måske nok det kan gå lidt mere højlydt for sig i gourmet-køkkener, hvor der er lukkede døre ind til gæsterne.

4. Sveriges bedste spa-hotel er nabo til Villa Stranvägen

Måske det aller største plus. Er du gæst i villaen, har du fri adgang til spaen hos naboen, som er – ja, det elskede Ystad Saltsjöbad. Så faktisk kunne jeg under mit ophold både blæse og have mel i munden. To hoteloplevelser for én pris kan man sige. Og på Saltsjöbadet er der alt, hvad en stresset og træt vinterkrop kan begære af kolde og varme bade, saunaer, lounges og blød froté. Og naturens egen spa – den smukkeste strand – ligger 100 m fra villaen. Om sommeren giver det sig selv, at det er et hit. Men jeg besøgte Villa Strandvägen i december, og et koldt dyb i havet efter saunaen, det kan ikke beskrives. Det skal opleves!

5. Charmerende Ystad ligger 10 min. fra villaen

Mange forbinder primært den sydsvenske by Ystad med det sted, hvor man tager Bornholmerfærgen fra. Men det er synd, at byen kun skal opfattes som en mellemstation. Jeg synes i høj grad, at den idylliske by kan bære at være selve destinationen. I bil tager det 10 minutter at køre ind til Ystad centrum fra Villa Strandvägen. Vi havde et par timer derinde, hvor vi fandt et væld af pastelfarvede små huse, dekorative gamle trædøre og brostensbelagte stræder. Og så har svenskerne jo et eller andet med konditorier, som de ikke har omlagt til trendy cafeer, sådan som vi i Danmark ynder at gøre det. Der er rigtige, gammeldags konditorier med herlige kager, boller med tandsmør, spinkle pariserstole og fine servietter. Vi slendrede ind på sådan et sted og iagttog hattedamerne og andet godtfolk. En oplevelse i sig selv. Og så er der byens gågade, som byder på de store svenske butikskæder som H&M, Lindex og Kappahl. Jeg gør altid gode budgetfund de steder.

Hold øje med villaen

Det koster lidt at nyde villaens herligheder. Men regner man på det og husker på, at der faktisk er en 5-retters gourmetmenu og spa-faciliteter inkluderet i opholdet, så er prisen ikke urimelig. Regn med omkring 4.ooo svenske kroner (ca. 3.050 DKK.) for 2 personer inkluderet overnatning, morgenmad, gourmetmiddag og spa på Ystad Saltsjöbad. Men hold også øje med stedets nyhedsbrev og hjemmeside. For indimellem er der gode tilbud.

Se mere på Villa Strandvägen

Følg Make my Heyday på Bloglovin’

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Morgenkaffe i kulden